A worldwide media personality, restaurant owner, writer and, above all, renowned Chef, Mario Batali has managed to combine culinary mastery with an innate talent for business. Today we retrace the history and career, which has crossed half the world, including Bologna.

Mario Batali: how it all started.

Mario Batali was born in Seattle in 1960, from a French-Canadian mother and an Italian-American father. In the years of college attendance, he works as a dishwasher and pizza maker in several restaurants. For a short time he lives in Spain, before returning to the United States, where he graduates in Spanish, theater and economics.

And what about the cooking? The future great chef joins a famous school in London, but soon he gets bored and prefers to devote himself to practice rather than theory: he starts working at several famous restaurants in London, Paris and the United States, laying the groundwork of what will be his future.

Mario Batali arriva a Bologna.

Mario Batali, whose veins also flows Italian blood (his grandmother was from Bologna) decides to go back to the origins of Italian cuisine, moving to Bologna in 1989, where he works for three years in a restaurant in the province.

This experience, which will prove fundamental to direct his career, serves to deepen the knowledge of a tradition that is lost in the mists of time, and allows him to master it as few.

At this point everything is ready for his American experience…

mario batali biografia

Batali and Bastianich

Our Chef does not think twice about it and, back in the United States, in 1993 he opened the restaurant Po in New York. Years ago he met Joe Bastianich, son of the famous Lidia, with whom he opened Santa at Greenwich Village, which was crowned by the James Beard Foundation as the best new restaurant in 1998.

Mario will be awarded as a Man of the Year (Chef category) by GQ in 1999 and as the best New York Chef in 2002 by James Beard foundation, who in 2005 will award him an absolute number one. 

Mario Batali still has restaurants in Las Vegas, Los Angeles and Singapore, and is one of the greatest experts in the history and culture of Italian cuisine, disputed by the most famous culinary talent shows.

We close with a little curiosity: it was he who in 2016 cooked for the last state dinner of the President of the United States Obama.

Dal Bolognese: in Rome and Milan, the Bolognese tradition.

mario batali dal bolognese

Emilian cuisine has its roots in very distant times, but never like today is alive on the tables of all lovers of genuine and gluttonous gastronomy, in Italy as abroad.

For us, the Bolognese tradition has been a daily bread for over 50 years, and for over 50 years we have been serving the most sought after dishes of this timeless cuisine, made of quality, attention to detail and hospitality.

Look at our Menu menu you will find all the traditional Emilian recipes: tortellini, tagliatelle, Bolognese cutlet, Big boiled cart.

We are waiting for you in the historic Rome office, in Piazza del Popolo 1, and in Milan, in the new setting of Palazzo Recalcati.

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Personaggio mediatico conosciuto in tutto il mondo, proprietario di ristoranti, scrittore e, soprattutto, rinomato Chef, Mario Batali è riuscito a coniugare la maestria culinaria con un innato talento per gli affari. Oggi ne ripercorriamo la storia e la carriera, che ha attraversato mezzo mondo, Bologna compresa.

Mario Batali: gli inizi in sordina.

Mario Batali nasce a Seattle nel 1960, da madre franco-canadese e da padre italo-americano. Negli anni di frequentazione del College, lavora come lavapiatti e pizzaiolo in diversi ristoranti. Per un breve periodo vive in Spagna, per poi tornare negli Stati Uniti, dove si laurea in lingua spagnola, teatro ed economia.

E la cucina? Il futuro grande Chef si iscrive ad una famosa scuola di Londra, ma presto si annoia e preferisce dedicarsi alla pratica più che alla teoria: comincia a lavorare presso svariati famosi ristoranti tra Londra, Parigi e gli Stati Uniti, ponendo le basi di quello che sarà il suo futuro.

Mario Batali arriva a Bologna.

Mario Batali, nelle cui vene scorre anche sangue italiano (la nonna era bolognese) decide di tornare alle origini della cucina italiana, trasferendosi nel 1989 in provincia di Bologna, dove lavora per tre anni in un ristorante di Provincia.

Questa esperienza, che si rivelerà fondamentale per indirizzare la sua carriera, gli serve per approfondire la conoscenza di una tradizione che si perde nella notte dei tempi, e gli consente di padroneggiarla come pochi.

A questo punto tutto è pronto per un rientro in America in grande stile…

mario batali biografia

L’incontro con Bastianich.

Il nostro Chef non ci pensa due volte e, tornato negli Stati Uniti, nel 1993 apre il ristorante Po a NewYork. Anni prima ha conosciuto Joe Bastianich, figlio della famosa Lidia, insieme al quale apre Babbo al Greenwich Village che viene incoronato dalla James Beard Foundation come migliore nuovo ristorante del 1998.

Mario sarà premiato come Man of the Year (categoria Chef) da GQ nel 1999 e come migliore Chef di New York nel 2002 dalla James Beard foundation, che nel 2005 lo consacrerà numero uno assoluto.

Mario Batali a tutt’oggi possiede ristoranti anche a Las Vegas, Los Angeles e Singapore, ed è uno dei più grandi esperti di storia e cultura della cucina italiana, conteso dai più famosi talent show culinari.

Chiudiamo con una piccola curiosità: è stato lui che nel 2016 ha cucinato per l’ultima cena di stato del presidente degli Stati Uniti Obama.

Dal Bolognese: fra Roma e Milano, la vera tradizione di Bologna.

mario batali dal bolognese

La cucina emiliana affonda le sue radici in tempi molto lontani, ma mai come oggi è viva sulle tavole di tutti gli amanti della gastronomia genuina e golosa, in Italia come all’estero.

Per noi la tradizione bolognese è pane quotidiano da più di 50 anni, e da più di 50 anni serviamo i piatti più ricercati di questa cucina senza tempo, fatta di qualità, cura dei particolari e ospitalità.

Consultando il nostro menu troverete tutto le tradizionali ricette emiliane: tortellini, tagliatelle, cotoletta bolognese, Gran carrello dei bolliti.

Vi aspettiamo nella storica sede di Roma, in Piazza del Popolo 1, e a Milano, nella nuova cornice di Palazzo Recalcati.

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